משפחת התרופות של נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs), כוללת תרופות רבות. הנה כל מה שצריך לדעת עליהן – ועל אופן הנטילה שלהן

משפחת התרופות של נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs), היא משפחה רחבה המכילה מעל 20 תרופות שונות. לתרופות אלה מספר תכונות, כמו הפחתת תסמיני דלקת, שיכוך כאבים והורדת חום הגוף. חלק מהתרופות ניתנות לרכישה ללא מרשם, וחלקן דורשות מרשם רופא/ה.

התרופות במשפחה זו פועלות בעיקר על אנזים שנקרא ציקלואוקסיגנז, ובקיצור COX. אנזים הוא חלבון תוך-תאי שמזרז פעילויות שונות בתא. במקרה של תרופות NSAIDs, התרופה חוסמת את פעילות האנזימיםCOX-1  וגם את COX-2, וכך נחסמות פעילויות שונות כמו יצירת פרוסטגלנדינים שמשפיעים על תהליכי הדלקת בגוף.

ההתוויות לשימוש בתרופות במשפחת NSAIDs  הן רבות. התרופות יעילות לטיפול בכאבי גב, כאבי וסת, טיפול בדלקות פרקים קלות עד בינוניות, ומשמשות גם להורדת חום וכאבים הנגרמים במחלות חורף ויראליות כמו שפעת וסינוסיטיס.

לצד היעילות של תרופות אלה, יש לשים לב שייתכנו תופעות לוואי בעת שימוש בתרופה, לכן מומלץ להתייעץ עם רוקחי בית המרקחת הקרוב אליכם, להתאמת הטיפול המתאים ביותר. ייתכנו תופעות לוואי במערכת העיכול כמו חוסר נוחות בבטן, ובשימוש ממושך – תופעה של כיב פפטי ואף דימום. לתרופות גם השפעות על מערכת כלי הדם והלב כמו עלייה בלחץ הדם.

יש להשתמש בזהירות בתרופות באנשים עם היסטוריה של כיב קיבה ואסטמה, ובאנשים עם מחלות לב, כליות ויתר לחץ דם.

יש להימנע משימוש בתרופות NSAID'S בנשים בהיריון החל משבוע 28, ובין שבועות 20 עד 28 יש להתייעץ עם הרופא.ה או הרוקח.ת לגבי השימוש, המינונים ותדירות נטילת התרופות. נשים מניקות יכולות ליטול את התרופה איבופרופן לשיכוך כאבים.

אנשים שמטופלים בתרופות נוגדות קרישה כמו ריברוקסבן ואפיקסבן, או נוגדי טסיות כמו קלופידוגרל, צריכים להימנע משימוש ב- NSAIDs  בגלל עלייה בסיכון לדימומים בשילוב של התרופות. אנשים שנוטלים תרופות נוגדות דיכאון מקבוצת SSRI צריכים להשתמש בזהירות בשילוב עם נוגדי הדלקת NSAIDs  מחשש לתופעות לוואי של דימומים.

גם באנשים מעל גיל 65 יש להשתמש בזהירות בתרופות ממשפחת NSAIDs  ולהתייעץ עם הרוקח/ת או הרופא/ת.

ליטול את התרופה – כך עושים זאת

ועכשיו, אחרי שדיברנו על תופעות לוואי ואזהרות – בואו נדבר על אופן נטילת התרופות.

החומר הפעיל איבופרופן מתאים לשימוש במבוגרים ובילדים. לילדים מעל גיל חצי שנה ניתן לתת איבופרופן בסירופ ללא מרשם. המינון משתנה לפי משקל הילד, והמנות צריכות להינתן כל שש עד שמונה שעות, ואין לעבור את המינון המומלץ בתוך 24 שעות. קיימים ריכוזים שונים לסירופ, לכן יש להקפיד ולתת את התרופות רק אחרי בדיקת המינון המתאים לילד. ניתן לתת איבופרופן גם בנרות רקטליים, שקיימים בריכוזים שונים מגיל חצי שנה. מומלץ להתייעץ עם הרוקחים להתאמת התכשיר המתאים ביותר לילדים.

למבוגרים וילדים מעל גיל 12 ניתן להשתמש ללא מרשם באיבופרופן בקפליות או טבליות ג'ל לבליעה, במינונים של 200 מ"ג או 400 מ"ג. המינון המומלץ הוא כדור עד שניים של 200 מ"ג, או כדור בודד של 400 מ"ג, כל שש עד שמונה שעות, ולא יותר משלוש פעמים ביממה. במידה שאין שיפור עם נטילת התרופה לאחר 3 ימי טיפול, יש לפנות להתייעצות עם הרופאה. המטפל.ת.

תרופה נוספת ממשפחת NSAIDs  היא דיקלופנק. התרופה קיימת בצורת קרם או ג'ל למריחה מקומית, להקלת תסמיני דלקת וטיפול מקומי בכאב. את צורת הקרם ניתן למרוח שלוש עד ארבע פעמים ביום, עד 14 ימים. במידה שאין שיפור במחלה לאחר שבוע של טיפול, יש להתייעץ עם רופא.ה. מכיוון שקיימים תכשירים שונים של דיקלופנק למריחה, יש להקפיד על הוראות השימוש כפי שמופיעות על אריזת התרופה ובעלון לצרכן המצורף אליה.

תכשיר נוסף ללא מרשם הוא הנפרוקסן במינון של 275 מ"ג, שמשמש לטיפול בכאבים קלים עד בינוניים כמו כאבי שיניים. המינון לנפרוקסן הוא כדור אחד, כל 12 שעות, ולא יותר משני כדורים ביממה. מומלץ לקחת את התרופה עם או אחרי הארוחה.

התרופות ממשפחת נוגדי הדלקת שאינן סטרואידיות יעילות בשימוש נכון לטיפול בדלקות ובכאבים קלים עד בינוניים. בכל נטילה של התרופות יש לבדוק את הוראות השימוש והאזהרות של התרופה.

המידע מובא להעשרת ידיעתם של הקוראים בנושא, ואינו בא להחליף בשום אופן התייעצות עם הרופא המטפל; קביעת הטיפול התרופתי תבוצע ע"י הרופא המטפל בלבד

כתבה: בת-חן נבו, רוקחת ניהול סיכונים מכבי פארם. אשכול שפלה י-ם

מקורות

https://www.uptodate.com/contents/nsaids-therapeutic-use-and-variability-of-response-in-adults?search=nsaids&topicRef=7989&source=see_link#H4

https://www.ima.org.il/userfiles/image/Ne133_PainDuringPregnancy.pdf

https://www.gov.il/BlobFolder/dynamiccollectorresultitem/stuff-safety-information-422274820/he/files_databases_drugs_stuff_422274820.pdf

https://www.uptodate.com/contents/nonselective-nsaids-overview-of-adverse-effects?search=nsaids&topicRef=7993&source=see_link